Jak dobrać właściwy olej do potraw?

Jak dobrać olej jadalny w zależności od przeznaczenia?

Wybór odpowiedniego oleju  może znacznie wpłynąć na smak i wartość odżywczą Twoich potraw dlatego podpowiadamy, jak najlepiej wykorzystać nasze oleje: rzepakowy, dyniowy i lniany!

OLEJE NATURALNE

  • 100% naturalny
  • Tłoczony na zimno
  • Nierafinowany i bez ulepszaczy

W OlejOliwa stawiamy na oleje naturalne, tłoczone na zimno, które zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze. Wybierając oleje naturalne, dbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich, dostarczając na talerzach, co najlepsze!

OLEJ RZEPAKOWY

Olej rzepakowy tłoczony na zimno ma delikatny smak, który doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami na zimno. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, co czyni go zdrowym dodatkiem do diety. Dzięki łagodnemu smakowi nie dominuje potraw.

Przykłady zastosowania:

• Sosy sałatkowe

• Doprawianie gotowanych warzyw

• Tworzenie marynat

• Wzbogacający dodatek do past kanapkowych

OLEJ DYNIOWY

Olej dyniowy ma wyjątkowo intensywny, orzechowy smak i ciemnozielony kolor, co dodaje charakteru potrawom. Jest bogaty w witaminy A, E i K, a także minerały takie jak cynk i magnez. Najlepiej spożywać go na zimno, aby zachować wszystkie jego cenne właściwości.

Przykłady zastosowania:

• Lekkie dresingi do sałatek z rukolą i serem feta

• Polewanie pieczonych warzyw

• Do zup kremów i grzanek

• Przyprawienie hummusu lub past warzywnych

OLEJ LNIANY

Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są bardzo korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Ma delikatny, orzechowy smak i najlepiej spożywać go na zimno, aby zachować jego wartości odżywcze.

Przykłady zastosowania:

• Dodatek do smoothie

• Dressing do sałatek

• Wzbogacanie twarogu czy jogurtu

Więcej na temat zastosowania naturalnych olejów, ich właściwości oraz wartości odżywczych znajdziesz na naszym blogu.

Ciekawią Cię przepisy kulinarne, które pozwolą dostarczyć więcej zdrowia w Twoim domu? Zaobserwuj nas na Facebooku!