W OlejOliwa staramy się dostarczać Ci najlepsze produkty, dlatego chcemy wyjaśnić na czym polega różnica między tłoczonym na zimno olejem naturalnym, a olejem rafinowanym. Wybór odpowiedniego oleju ma ogromne znaczenie nie tylko dla smaku potraw, ale przede wszystkim dla zdrowia. Wybieraj mądrze!
CZYM JEST RAFINACJA?
Rafinacja oleju to wieloetapowy proces oczyszczania, podczas którego produkt poddaje się obróbce termicznej przy wykorzystaniu substancji chemicznych. Podczas produkcji olejów rafinowanych dochodzi do powstania szkodliwych dla zdrowia izomerów trans, i choć produkt końcowy zawiera ich niskie stężenie, to spożywanie go w większej ilości nie pozostaje obojętne dla zdrowia.
Dzięki procesowi rafinacji czas zdatności oleju jest dłuższy , jednak jednocześnie staje się on pozbawiony smaku, aromatu oraz cennych składników odżywczych jak witaminy, minerały czy fosfolipidy.
OLEJE NATURALNE
- 100% naturalny
- Tłoczony na zimno
- Nierafinowany i bez ulepszaczy
Oleje nierafinowane, takie jak nasze, są poddawane oczyszczaniu mechanicznemu, poprzez sedymentację i wirowanie. Taki sposób pozyskiwania oleju pozwala na zachowanie jego naturalnego smaku i aromatu oraz pełni wartości odżywczych pochodzących z surowca.
Olej naturalny to:
Minimalna obróbka: Oleje naturalne, tłoczone na zimno, zachowują swoje naturalne składniki odżywcze i enzymy.
Bogactwo składników: Są pełne witamin (jak E i K), minerałów oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Antyoksydanty: Chronią organizm przed zmianami nowotworowymi i opóźniają procesy starzenia.
Sterole: Regulują poziom złego cholesterolu we krwi.
Intensywny smak i aromat: Każda kropla oleju naturalnego to esencja smaku i zapachu surowców, z których został wyprodukowany.
Korzyści zdrowotne: Regularne spożywanie olejów naturalnych wspiera zdrowie serca, mózgu, skóry i układu odpornościowego.
Olej rafinowany:
Intensywna obróbka: Proces rafinacji obejmuje wysoką temperaturę, chemikalia i filtrację, co może pozbawić olej wielu cennych składników odżywczych.
Koszt dłuższej trwałości: Rafinacja zwiększa trwałość oleju, ale kosztem jego wartości odżywczej.
Neutralny smak: Oleje rafinowane mają mniej intensywny smak i aromat, co może być zaletą, ale również oznacza utratę charakterystycznych walorów smakowych.
Mniejsza ilość składników odżywczych: W wyniku obróbki oleje rafinowane tracą część witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
W OlejOliwa stawiamy na oleje naturalne, tłoczone na zimno, które zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze.
Wybierając oleje naturalne, dbasz o zdrowie swoje i swoich bliskich podając na telarzach to, co najlepsze!